Knjiga “Alhemičari univerzuma”

Predstavljam svoju novu popularno-naučnu knjigu:

“Alhemičari univerzuma – najzanimljivije zvijezde na nebu”

Knjiga “Alhemičari univerzuma” je napisana jezikom razumljivim za sve generacije. U prvom poglavlju opisuju se osnovne karakteristike zvijezda, a u drugom poglavlju dati su podaci o najzanimljivijim zvijezdama na nebu. Knjiga može poslužiti i kao priručni podsjetnik o osobinama pojedinih zvijezda (da je npr. nosite sa sobom na astro-posmatranja i uz pomoć nje upoznajete najzanimljivije zvijezde na nebu). Nadam se da će čitaoce potaknuti na razmišljanje i obnoviti naše (straho)poštovanje prema zvijezdama. Na svojih 325 strana sadrži veliki broj kvalitetno printanih slika u boji, a na kraju knjige dat je i Atlas sjevernog noćnog neba kako bi se lakše snalazili u potrazi za zvijezdama. Rađena je u digitalnoj štampi (izdavač DTP Sarajevo). Nakon moje prve knjige Naš svemir, želja mi je da kroz ovu knjigu ljudi bolje upoznaju i zavole zvijezde koje nas okružuju i kojim dugujemo mnogo toga.

Knjiga je posvećena mojoj majci, mojoj zvijezdi vodilji.

17909303-Set-of-dividers-ornamental-rule-lines-Stock-Vector-ornaments-fancy

Iz recenzije

Nedavno je objavljena nova knjiga Alana Ćatovića, “ALHEMIČARI UNIVERZUMA – Najzanimljivije zvijezde na nebu” i vjerujem da će, kao i njegova predhodna knjiga “NAŠ SVEMIR – Zapanjujuće činjenice o svemiru u kojem živimo”, pobuditi veliki interes među čitalačkom publikom koja voli naučnu literaturu i publicistiku.

Dugujemo li naše postojanje zvijezdama koje su davno umrle? Naša planeta i mi napravljeni smo od materijala izbačenog iz velikog broja kolapsirajućih zvijezda. Mi smo uistinu potomci zvijezda. Ima li ljepše (a u isto vrijeme i istinite) bajke koju možete ispričati svojoj djeci, kaže autor u predgovoru knjige.

Ova knjiga je napisana jezikom razumljivim za sve generacije. Ako smatrate zvijezde nezanimljivim i beznačajnim objektima na noćnom nebu, nakon čitanja ove knjige promjenićete mišljenje i uvidjeti da ste bili u velikoj zabludi. Sa nadom da će čitaoce potaknuti na razmišljanje i obnoviti naše straho(poštovanje) prema zvjezdama, te bolje upoznati i zavoljeti zvijezde koje nas okružuju i kojima dugujemo toliko toga.

Mi, smo kao što je to poetski rekao veliki Karl Sagan, “zvjezdani prah” koji je nakon 4,5 milijarde godina razvio svijest i intelegenciju, i, u mogućnosti je da proučava svemir iz kojeg je ponikao. Mi smo možda način univerzuma da upozna samog sebe.

Autor knjige, Alan Ćatović, rođen je u Sarajevu 1979.god. Diplomirao je 2003. godine na mašinskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao tehničke nauke 2007. godine. Doktorant tehničkih nauka na mašinskom fakultetu u Sarajevu. Do sada je objavio 20 naučnih radova.

U slobodno vrijeme bavi se astronomijom, astrofotografijom, aerofotografijom, planinarenjem i aforistikom. Autor je popularno-naučne knjige o astronomiji “NAŠ SVEMIR – Zapanjujuće činjenice o svemiru u kojem živimo”.

Sadržaj knjige:
– Predgovor
– Šta su to zvijezde?
– Kako nastaju zvijezde?
– Šta se dešava u jezgri zvijezde?
– Koliko ima zvijezda na nebu?
– Šta su sazvijeđa?
– Zašto zvijezde na nebu trepere?
– Kako su zvijezde dobila imena?
– Kako definišemo udaljenost zvijezda?
– Kako definišemo sjaj zvijezda?
– Kako klasificiramo zvijezde?
– Kako zvijezde stvaraju elemente?
– Da li čovjek može stvoriti elementa?
– Od kojih elemenata se sastoje zvijezde?
– Kolike su mase zvijezda?
– Šta su varijabilne zvijezde?
– Šta su to zvjezdani skupovi?
– Kakva je sudbina zvijezda?
– Šta je međuzvjezdana materija?
– Zvjezdani ekstremi
– Zvijezde, kolijevke života?
– 50 najzanimljivijih zvijezda na nebu
– Atlas sjevernog neba
– Literatura
– Ukratko o autoru

Sarajevo, 28.07.2018.

Recenzija: Braco Babić (CV recenzenta na ovom LINKU)

17909303-Set-of-dividers-ornamental-rule-lines-Stock-Vector-ornaments-fancy

Rekli su o knjizi

“Velika hvala Alanu što je napisao još jednu knjigu. Čitajući je na plaži, mogla sam osjetiti samo još veću zahvalnost na ugodnoj temperaturi, plavom moru, čistom zraku… jer sve to postoji zahvaljujući energiji našeg alhemičara Sunca. Naravno, ima ih još na noćnom nebu, i za sve koje zanima koji su to, kako su nastali, kako će umrijeti, zašto su važni i na koji način stvaraju sve elemente potrebne za život, trebaju pročitati ovu knjigu.” (Ivana Kolorici, profesor fizike)

“Astronomija i svemir su me interesovali još od malih nogu, ali bih svoju želju za znanjem iz navedenih područja uglavnom zadovoljavao filmovima, serijama, dokumentarcima, i u posljednje vrijeme – youtube naučnim kanalima. Knjigama o svemiru zapravo nikad nisam ni davao pravu šansu, iz bojazni da mi neće držati pažnju (dosta vremena provodim čitajući, ali uvijek bi neka epska fantastika došla ispred naučne knjige o astronomiji). Prvu Alanovu knjigu “Naš svemir” sam pročitao jer Alana dugo znam i cijenim, i znam sa kakvom strašću obrađuje sve čega se “uhvati”. Nisam se pokajao. Iako obrađuje ozbiljne teme, koje se uglavnom ne mogu objasniti bez naučnih objašnjenja, često veoma kompleksnih, knjiga je odlično koncipirana (pitanja/odgovori), pitka i, što je meni najbitnije, zanimljiva. Ni u jednom trenutku mi nije bilo dosadno čitajući je. Sve ovo važi i za Alanovu drugu knjigu “Alhemičari univerzuma”, koja se fokusira na zvijezde. Ako sam i imao nekog elementarnog znanja o svemiru generalno, o zvijezdama definitivno nisam. Kroz ovu knjigu sam naučio puno. Zanimljiva stvar koju sam primjetio čitajući je – nova saznanja i razmišljanja o zvijezdama me oslobađaju stresa i donose spokoj. Nekad zaboravimo u koliko izuzetnom univerzumu imamo čast živjeti, a fragmenti umjetnosti kao “Alhemičari univerzuma” su tu da nas podsjete.” (Denijal Ćatović, diplomirani inženjer elektrotehnike, Software Developer, osnivač, kompozitor i klavijaturista benda The Loudest Silence, Minhen, Njemačka)

“Vaše pisanje čitam navečer pred spavanje kao vid meditacije – da ispraznim glavu od stvari koje me opterećuju, i onda zaspim kao malo dijete fascinirana svime! Sviđa mi se kako ste pisali, lakoća teksta i različite teme koje obrađujete – to doprinosi onom osjećaju da je sve povezano i ruši one striktne granice između različitih oblasti nauke koje su nam se nametale kroz čitavo obrazovanje. Također volim što je knjiga na našem jeziku, i ponosna sam što je naša knjiga. Volim što u tekstu osjećam vašu fascinaciju svim tim pojavama. Divim vam se što radite ono što volite, naročito jer naša sredina to ne ohrabruje. Uglavnom, ja uživam u vašem radu i totalno mi je kul što vas poznajem lično.” (Berina Delalić, magistar mašinstva, v. univ. asistent).

“Ako je neko u stanju da vam približi svemir, jezikom i načinom pripovjedanja koji svako razumije, to je Alan Ćatović. Nakon prve knjige “Naš svemir”, koja govori o svemiru uopšte i dotiče se zanimljivosti vezanih za sve što nas okružuje kao i za naše konkretno postojanje, Alan nam predstavlja novu knjigu koja će nam svima približiti zvijezde. Radujem se što ću je čitati i svima preporučujem da obratite pažnju na Alanov rad na polju astronomije koji je u našim uslovima i s obzirom na globalnu nezainteresovanost zaista revolucionaran.” (Saša Petrović, grafički dizajner, Sarajevo)

17909303-Set-of-dividers-ornamental-rule-lines-Stock-Vector-ornaments-fancy

Plaćanje knjige

Cijena knjige je 20 EUR ili 25 USD (40 KM). Isporuka u BiH je 3 KM, a u inostranstvo 5 EUR (ili 6 USD).

Plaćanje je moguće direktno (BiH), pouzećem (dodatni trošak 8 KM), preko kartica, a za inostranstvo preko računa, Western Union, preko pošte, itd.

Plaćanje preko računa u BiH (43 KM sve skupa):

Alan Ćatović

Luja Pastera 7, Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka dd BiH

Br. računa: 1541099981634566

Plaćanje preko računa iz inostranstva (25 EUR sve skupa):

Alan Ćatović

Luja Pastera 7, Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka dd BiH (Obala Kulina bana 9a)

Br. računa (IBAN): BA391541099981634566

S.W.I.F.T.: UPBKBA22

Kontakt: acatovic@gmail.com

17909303-Set-of-dividers-ornamental-rule-lines-Stock-Vector-ornaments-fancy

Kombinacija knjiga “Naš svemir” i “Alhemičari univerzuma”

Ukoliko se odlučite za kupovinu obadvije knjige (Naš svemir i Alhemičari univerzuma), cijena je 60 KM ili 30 EUR (ušteda od 20 KM ili 10 EUR u odnosu na pojedinačne kupovine).

17909303-Set-of-dividers-ornamental-rule-lines-Stock-Vector-ornaments-fancy

One reply to “Knjiga “Alhemičari univerzuma”

Leave a comment

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star