Stabilizacija starijih dvogleda

Neki dan sam kupio Kaiser-ov adapter za stabilizaciju starijih dvogleda (sa centralnom metalnom prečkom) koji nemaju standardni navoj za L adaptere koji se koriste kod novijih dvogleda manje mase i uvećanja (kao i prečnika objektiva). Noviji dvogledi većeg uvećanja (i mase) svakako imaju centralnu prečku sa posebnim navojem za povezivanje sa stativom ili monopodom.

Keiser adapter za dvoglede

Ovo je jedan od načina da se stariji tipovi dvogleda (posebno vojni sa centralnom prečkom prečnika od 12-20mm) postave na tripod ili monopod. Drugi načini uključuju Inter fit pro clamp ili Manfrotto super clamp koji su skuplji, a nisam siguran da su efikasniji. Nisam naišao na neke druge kvalitetne ideje za pričvršćivanje ovih dvogleda na tripode.

Adapter je odličan, kvalitetno napravljen  (Njemačka proizvodnja) sa kombinacijom metala i plastike. U dnu ima urezan standardni navoj 1/4“ za spajanje sa tripodom (stativom) ili monopodom.

Ovaj adapter može vam pomoći prilikom posmatranja astronomskih objekata, ali naravno i za terestrijalna posmatranja (lov, posmatranje pejzaža ili životinja, a posebno za posmatranje komšinica). Naravno, može se koristiti i u vojne svrhe.

Na slikama dole je prikazan adapter koji sam pričvrstio na moj stativ.

Ovaj adapter, u kombinaciji sa čvrstim tripodom omogućava odličnu stabilnost dvogleda prilikom posmatranja. Takođe, iznenadio sam se kako je monopod koristan prilikom posmatranja dvogledom. Naime, ako se dvogled pričvrsti na monopod (npr. sa ovim adapterom) moguće je lako pomjeranje dvogleda po prostoru a stabilnost je vrlo dobra.

Ova adapter može se primjeniti i na priručni stabilizator dvogleda koji sam ranije napravio, pri čemu je znatno olakšano povezivanje dvogleda sa samim stabilizatorom.

Ako se traži mobilnost, tj. laka prenosivost dvogleda i nekog od nosača, preporučujem neki kvalitetniji (BK4 stakla, multicoatings) dvogled 7×50 (7 se odnosi na optičko uvećanje, a 50 na prečnik objektiva) i monopod. Dvogled ovih karakteristika i minipod nemaju masu veću od 1kg, a u kombinaciji su potentni sa dobrom stabilnošću prilikom posmatranja.

handle.jpgDvogled na monopodu

Eventualno se na monopod može postaviti i tzv. Ball Head koji omogućava pomjeranje po svim pravcima sa manjim naporom, tj. monopod se ne mora mnogo okretati.

U svakom slučaju, stabilizacija dvogleda je često prijeko potrebna, posebno u astronomiji, jer nakon nekog vremena dvogledi postanu teški za nosanje (posebno kod starijih osoba) i slika počinje značajno titrati. Ovakvi adapteri omogućavaju stabilizaciju starijih dvogleda, a nisu skupi.

Leave a comment

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star