Stabilizator dvogleda

10666090_10204744688756387_6324364823426611335_n
Dvogled je vrlo koristan optički uređaj, zbog male cijene, širokog vidnog polja, jednostavnosti i male mase. Ali, svako ko ga je koristio za astronomska osmatranja, zna da ga je teško ustabiliti i kod manjih uvećanja (5x), a posebno na većim uvećanjima (10x i više).
Dvogled se može staviti na stativ, ali opet postoji problem kod gledanja objekata koji su visoko iznad nas.
Postoje komercijalni dvogledi sa stabilizacijom slike (http://www.amazon.com/gp/product/B00004THDE…), ali njihova cijena je prilično velika.
Umjesto kupovine takvih dvogleda, može se napraviti sopstveni uređaj za stabilizaciju slike kod dvogleda, uz vrlo male troškove.
Glavni problem je „treperenje“ dvogleda koji u opštem slučaju ima 6 stepeni slobode kretanja (3 translacije i 3 rotacije oko 3 koordinatne ose). Od ovih 6 mogućih kretanja dvogleda, treperenju najviše doprinose kretanje dvogleda lijevo-desno i gore-dole (u aerodinamici to su skretanje po pravcu i propinjanje). Stabilizacija dvogleda znači povećanje momenata inercije oko ove dvije ose.
Jedan od načina stabilizacije dvogleda je sprava, napravljena od dasaka i nekoliko šarafa, prikazana na priloženim slikama. Metoda nije estetski privlačna, ali funkcioniše. Ko ne vjeruje, neka proba koristiti dvogled prije i nakon upotrebe sa ovom spravom. Biće prijatno iznenađen.
Uređaj omogućava gledanje objekata koji su za pola magnitude slabijeg sjaja od objekata koje možemo vidjeti sa dvogledom koji pridržavamo samo rukama, što znači da se uz ovaj stabilizator može vidjeti duplo više nebeskih objekata nego bez njega.
Dodatna stabilizacija se postiže ako zadnji dio uređaja naslonimo na nešto (npr. auto, drvo, štap, stolicu, klupu, stepenice), i tada se mogu vidjeti objekti koji su za još 0,3 magnitude slabijeg sjaja od onih koji se mogu gledati bez naslanjanja na neki od spomenutih objekata, što sada povećava broj objekata koji se mogu posmatrati za dodatnih 50%.
Dodatno, ako želite još više ustabiliti dvogled, možete još malo povećati dužinu stabilizatora jer se tako povećava moment inercije dvogleda.
Ukupni troškovi ovakve sprave nisu više od 10 KM (daske, šarafi, ekseri), a uređaj nije previše kabast (može stati u gepek).
A najveća prednost uređaja je što se njime možete odbraniti od medvjeda na planini.

Leave a comment

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star