Lentikularni oblaci

Lećasti ili lentikularni oblaci (Altocumulus lenticualris) stacionarni su oblaci u obliku leća koji se stvaraju na većim visinama, obično smješteni okomito na smjer vjetra. Povezani su sa fenomenom zvanim turbulancija planinskih talasa koji nastaje zbog mehaničke (npr. planina) prepreke ambijentalnom toku vjetra. Što je veća brzina vjetra i “grublje” prepreke njegovom kretanju, to je turbulencija veća.

Zbog njihovog oblika ljudi su ih često prijavljivali kao viđenja NLO-a ili sličnih pojava.  Dok ih tradicionalni piloti zaobilaze (zbog turbulencija koje su prisutne), jedriličari ih vole, s obzirom da ih ove formacije oblaka mogu uzdići na velike visine (jake vertikalne struje).  Upravo trenutni svjetski jedriličarski rekord i za udaljenost (preko 3000 km) i za visinu (preko 15 km) je pstavljen koristeći uzgon pri ovakvim atmosferskim uslovima. Često se ovi oblaci formiraju i jedan iznad drugog. Kod ovih oblaka se često mogu vidjeti i jake boje (irizacija oblaka).

Na slici dole date su, generalno, vrste oblaka na osnovu njihove visine (preuzeto iz knjige “Essentials of meteorology”, C. Donald Ahrens).

Općenito, lećasti oblaci se formiraju kada se vjetar velike brzine kreće oko velikog objekta na zemlji poput planine. Prelazi preko planina ometaju protok zraka i formira se “vrtlog”, tj. područja turbulencije (iza planine prema kojoj duva vjetar). Kada se vlažan zrak kreće preko većeg vrtloga, poput onih uzrokovanih planinama, na jednoj strani planine (sa druge strane duva vjetar) formira se niz velikih stojećih talasa. Ako temperatura na vrhu talasa padne ispod lokalne točke rosišta, vlaga u zraku može se kondenzirati i formiraju se lentikularni oblaci. Pod određenim uvjetima, dugi nizovi lećastih oblaka mogu se formirati blizu vrha svakog slijedećeg talasa, stvarajući formaciju poznatu kao “talasni oblak” koji može biti dugačak i preko 100 km. Ovi talasni sistemi mogu proizvesti jake struje, povremeno dovoljno za kondenzaciju vodene pare i stvaranje oborina.


Photo by Dahlia Rudolph at Mt. Rainer 

Photo by Mark J. Madigan – Walsenburg, Colorado

Lenticular Clouds Above Washington  (Credit: Tim Thompson)

Postoje tri tipa lentikularnih oblaka koji se mogu formirati na bilo kojoj visini: altocumulus lentikularni oblaci, stratocumulus lentikularni oblaci i cirrocumulus lentikularni oblaci, zavisno od visine iznad tla.

Na slici dole dat je detaljniji opis (preuzeto iz knjige “Mountain meteorology”, C. David Whiteman) formiranja ovih zanimljivih oblaka.

Ovi oblaci ovjekovječeni su i na umjetničkim slikama, a na ovom LINKU možete vidjeti neke primjere.

Na slici dole su prikazani lentikularni oblaci snimljeni (panorama od nekoliko vertikalnih snimaka) 26.12.2018. u Sarajevu. Korišteni su Canon 6D i Canon 85mm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s