Novi način obrade Andromede

2.jpg

Nedavno sam, zbog Andromede, razvio novi postupak obrade astrofotografskih snimaka sa dužim ekspozicijama.

Naime, uz sarajevsko svjetlosno zagađenje i konstantnu maglu (zimi), javlja se često problem kod tradicionalne obrade softverima za automatsko stakiranje astro snimaka (Nebulosity, DSS, Registax, Pixinsight LE) ako su snimci ekspozicije duže od 5 min.

Tradicionalni način obrade astro snimaka koji se spominje u knjigama i kojeg koristi dosta amatera astrofotografa je sljedeći:

1) Preprocesiranje u programu Nebulosity

U ovom programu obično vrši se stakiranje i bazna obradu slika. Dakle, oduzimanje dark frejmova od light frejmova kako bi se smanjio šum na slikama. Poželjno je uraditi i flat i bias frejmove. Dalje se radi normalizacija intenziteta slike (ako su različite ISO postavke) i demozaik (vraćanje boje slici), a potom i stakiranje (sabiranje fotona). Na kraju se uradi prilagođavanje pozadine i DDP metoda razvlačenja histograma. Po potrebi se može uraditi bining (proces koji omogućava da naboj sa susjednih piksela bude kombiniran što dovodi do boljeg odnosa signal/šum, ali na uštrb rezolucije slike), uklanjanje šuma, izoštravanje slike i sl.

2) Intermedijarna obrada u programu Pixinsight

U Pixinisightu se može svašta raditi, ali pošto nemam originalnu verziju (samo LE verziju), onda radim dinamičku ekstrakciju pozadine slike i uklanjanje zelene boje u pozadini. Ovdje se može raditi i razvlačenje histograma i mjenjanje krivih, ali to ostavljam za Photoshop.

3) Postprocesiranje u programu Photoshop

Većinu postprocesiranja astrofotografi rade u Photoshopu, u kojem ima i dosta plugina, filtera i akcija namjenjenih za astrofotografiju. Kreće se sa neutralizacijom pozadine u „levelsima“, a zatim tzv. Non-Linear Stretch u alatu „Curves“ kako bi se istakli detalji. Dalje se rade neke kozmetičke korekcije uslijed prašine na senzoru, a potom na „Shadows and highlights“ pojača kontrast i eventualno svjetlina. Zatim se pojača boja tamo gdje ima potrebe i uradi uklanjanje pozdinskog šuma filterom „Noise ninja“ ili nativnim filterom u Photoshopu. Na kraju po potrebim koristi se „Unsharp mask filter“ i sačuva sliku sa ubačenim profilom monitora (da bi slika izgledala isto na bilo kojem monitoru).

Naravno, svaka slika ima svoje specifičnosti i potrebno je dodatno raditi na svakoj kako bi se istakli određeni detalji. Najteže je upravo raditi objekte gdje ima u isto vrijeme dosta svjetla, a i tamnih detalja (Andromeda M31, Orion maglina M42, Plejade M45 i sl).

Tu nastupa nova metoda koju sam nedavno isprobao i koja daje bolje rezultate od prethodno spomenute.

Novi postupak obrade sastoji se, ukratko, iz sljedeće procedure:

  1. Obrada sirovih RAW snimaka u Adobe Camera Raw (pri čemu treba smanjiti hromatsku aberaciju, smanjiti vinjetiranje, uraditi sharpening, noise reduction, curves, contrast, vibrance), sinhronizacija istih i eksportovanje u .tiff format.
  2. Stakiranje i kalibracija u softveru Registar (odlično optimizovan softver za ovaj zadatak, vrlo brz, ali i poskup).
  3. Završna obrada u Photoshopu (White Balance, Non-Linear Stretch, Neutralize Sky Background, Flatten the Field (gradient Xterminator), Set the Black Point, Fix Cosmetic Imperfections, Enhance Mask Highlights, Enhance Shadows, Enhance the Color, Reduce Noise, Sharpen, Screen Mask Invert, High-Pass Filtering, Save for web (sa već definisanim ICC profilom).

Na ovaj način mogu se iskoristiti svi astro snimci, bez obzira na dužinu ekspozicije, pri čemu se dobija više detalja na konačnoj fotografiji. Postupak obrade traje čak i kraće nego tradicionalnom metodom.

Inače, oprema koju koristim za astro snimanje je sljedeća:

Instrumenti: teleskop SW APO 120mm f/7.5, FF FR 0.85x, NEQ 6 Pro postolje, digitalna kamera Canon 350D mod i 500D, CCD kamera za vođenje QHY 5L-II + periferija (laptop, kablovi, napajanje, adapteri, lampe, laseri, okidači, itd)

Softveri koje koristim za upravljanje kamerom i vođenje teleskopa su Backyard EOS i PHD

Ukoliko neko odluči da se okuša u astrofotografiji treba reći da je ovo dosta skup hobi (troškovi nikada ne prestaju, uvijek postoji nešto „bolje“), sa strmom krivom učenja. Potrebno je takođe dosta vremena i uloženog fizičkog truda.

Međutim, ono što je urađeno bez truda obično se čita (i gleda) bez užitka.

Za više detalja o mojim astrofotografijama: http://www.astrobin.com/users/centurion/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s