Timelapse tehnika

Timelapse snimci Sarajeva u magli i zvjezdanog neba iznad grada nešto su što nas je fasciniralo jer timelapse snimci daju jednu sasvim drugačiju perspektivu nekih uobičajenih stvari.

Preporučujem gledanje u punoj rezoluciji (1080p).

(snimio: Džan Jašarević, muzika: Roberto Cacciapaglia – Tree of Life Suite – VI. Wild Side )

(snimio: Alan Ćatović, muzika: Himzo Polovina, “Pala magla do pola Saraj’va”, duet harmonika Alajbegović-Petković)

Džan Jašarević i ja smo 05. 12. 2015. snimali Sarajevo u magli sa Čavljaka, uzvišenja sjeverno od Sarajeva. Ja sam snimao još i maglu po danu. Kada se popenjete uveče iznad Sarajeva koje je u magli – to je još nevjerovatnije iskustvo nego kada ste iznad Sarajeva u magli tokom dana. Sarajevo izgleda kao neka rijeka koja svijetli. Najviše svjetla, naravno, ima uz glavnu cestu koja ide kroz Sarajevo.

Na noćnim snimcima može se vidjeti i rotacija Zemlje, pri čemu su vidljva sazviježđa Eridan, Kipar i Kit. Naravno, nismo mogli raditi preduge ekspozicije na snimcima (time bi se bolje vidjele zvijezde) jer bi tada Sarajevo „pregorilo“ od ekspozicije.

Evo STARTRAILS (link za veću rezoluciju) snimke sastavljene iz nekoliko stotina slika na kojoj se vidi efekat rotacije Zemlje. Obrada je izvršena u programu StarStax (comet mode).

Clipboard04

A evo i jednog SNIMKA (link za veću rezoluciju) sa oznakama sazviježđa u pozadini snimaka koje smo tu noć snimali.

Clipboard01Tek kada snimite timelapse snimak shvatite da je sva ova magla fluidna, da se pomjera po svim pravcima, pa i po visini (kao da pulsira). Mislim da su snimci vrlo interesantni, ne samo estetski nego i u smislu da se nešto više sazna od svijetu oko nas.

Pogledajte snimak magle i zvijezda iznad Sarajeva u većoj rezoluciji (link za veću rezoluciju).

2.jpg

Što se tiče načina snimanja i obrade, na slijedećim slikama možete vidjeti na koje detalje generalno treba obratiti pažnju kod timelapse snimaka.

A evo i nas pred polazak (slika dole). Prvobitno je ideja bila da snimimo maglice Orion (M42) i Horsehead, ali magla oko nas nam nije dozvolila. Ipak, na kraju smo pobijedili maglu. No, nije bilo lako, vozili smo od Sarajeva do Ilovica (kod Trnova), pa onda do Dejčića na Bjelašnici (nismo mogli snimati jer nismo imali dovoljno struje) i na kraju smo završili na drugom kraju grada, na Čavljaku iznad Sarajeva.

Inače, timelapse fotografija je, osim edukacijski, dosta zabavna (snimanje na otvorenom, zezancija, nema puno posla prilikom samog snimanja), ali je vrlo zahtjevna kada se dođe do procesiranja jer imate hiljade snimaka visoke rezolucije koje obrađujete simultano u softverima, pravite video, obrađujete. Potrebno je imati računar visokih performansi (što više procesora, barem 4GB RAM), odgovarajuće softvere (Lightroom, Photoshop, Panolapse, Sony Vegas, Windows Movie Maker, itd) i dosta vremena na raspolaganju. Od opreme vam je potreban dslr aparat sa objektivom što manjeg fokusa (npr. 10mm, 14mm, 18mm), stabilan tripod i intervalometar (može i laptop ili tablet). Obavezno napunite baterije koje trebaju biti dobre kvalitete. Naravno, potrebno je i znanje (i iskustvo) da to sve skupa upakujete i napravite konačan proizvod.

Na slikama iznad možete vidjeti dio opreme i mene kako se smrzavam na -4 stepeni C na Trebeviću dok sam snimao “dnevne” frejmove Sarajeva u magli.

I na kraju, ako neko želi da nauči još više o timelapse fotografiji, preporučujem ovaj LINK, a tu su i tutorijali na youtube.

Link za PANOLAPSE, izvrstan softver za timelapse RAW blending i deflickering.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s