Skidanje šuma u Nebulosity

Šum je očito problem, pogotovo za dslr u ljetnim danima. U borbi sa njim puno puta se pretjera pa se šum prepegla i onda sve izgleda mutnjikavo, gube se detalji, čak se i zvijezde razmrljaju i slično. To nije lijepo za vidjeti pa treba imati na umu da je manje uvijek bolje. Ako je već situacija sa opremom takva, obratite pažnju prilikom snimanja i radite pauze da bi se senzor hladio. Uzimajte više kraćih ekspozicija umjesto manje dužih, smanjite ISO osjetljivost i radite adekvatne darkove.

U Nebulosity-u uz već prije spomenuti alat za uklanjanje šuma imamo na raspolaganju i puno bolji i u stvari je tzv. third party program. Razvio ga je GREYC Labs. Jedan od glavnih komponenata  tog podprograma a koja je integrirana u Nebulosity je skripta za uklanjanje šuma koji uklanja sitne razlike u intenzitetu a istovremeno čuva konrastne tj. oštre prelaze na slici. (Zvijezde, maglice, galaksije).
Na slici GREYC-1 se vidi gdje se nalazi u izborniku.
Skidanje šuma je najbolje obaviti kad je slika u linearnoj fazi, prije rastezanja histograma, međutim to u Nebulosityu nije zahvalno raditi iako je moguće, pa savjetujem odraditi skidanje šuma prije podizanja saturacije, odmah nakon rastezanja histograma. Nakon skidanja šuma biti će moguće još malo doraditi histogram u alatu Levels/power stretch.
Prije pozivanja GREYC alata trebte obavezno mišom označiti kvadrat na slici, ne preveliki, u nekoj zoni gdje se vidi i pozadina, i zvijezde i eventualno detalj maglice. Taj kvadrat će služiti kao Preview prozor preko kojeg će se pratiti promjene na slici koje uzrokuje promjena određenih parametara u prozoru GREYCstoration alata. Alat je dosta kompleksan pa ako je preview preveliki promjene će trebati više vremena.
Kad je preview zona izabrana pokrenemo GREYC. Otvara se prozor kao na slici GREYC-2. Ukoliko se otvori prozor a pozadina bude skroz tamna samo pritisnite “Show original” gumb u “Properties” prozoru.
Tu ima dosta parametara koji su na prvi pogled komplicirani i čovjeka ulovi želja da pritisne x u gornjem desnom kutu i zatvori taj prozor. Nemojte.
Početne vrijednosti u prozoru su neki okviri zadani u Nebulosityu i služe kao polazna točka. Neki parametri su sigurno prejaki i opet treba metode pokušaja i promašaja da bi se dobio optimum, i za to služi naš preview prozor i tipka “preview”. Promijenite parametar pa preview i efekt je vidljiv.
Najbitnija su tri-četiri parametra i treba krenuti od njih. Podcrtani su na slici.
Prije svega kliknite preview. Vidjet će se očita razlika ali vrlo vjerojatno je to dosta previše i trebat će ublažiti malo parametre.
Regularizing strenght: Kontrolira prosječnu vrijednost “peglanja” šuma. Manje je bolje. Više ukloni više šuma ali pokvari prirodan izgled pozadine.
Noise scale: Smjernica za veličinu, tj strukturu šuma. Ako je šum zrnastiji i krupniji treba povećati vrijednost. Za EOS500D u ovom slučaju ova vrijednost daje najbolje rezultate ako je od 0.4-0.5
Contour regularity: Čuvanje kontura i struktura na slici. Za ovaj primjer 0.6 funkcionira dobro. Ovisno od toga što je na slici može biti različit parametar. Isprobati.
Resample method: Runge-Kutta daje najkvalitetniji rezultat nauštrb vremena procesiranja, uputno primijeniti, također i parametar iznad, Computation precision.

Na slici GREYC-3 je preview bez skinutog šuma, na slici GREYC-4 je preview sa parametrima koji su u tom prozoru. Vidljivo je manje šuma po pozadini unatoč vrlo blagim parametrima (nisam siguran kako će se to vidjeti na ostalim monitorima obzirom da je dosta jpeg kompresije). Uz parametre spomenute u prethodnom postu još je mrvicu povećan Sharpening edge treshold i Sharpening strength. Mrvicu izoštravanja kontura uz skidanje šuma.
I to je to. Dakle, slobodno se igrajte navedenim parametrima, neće eksplodirati ni monitor niti će se slika bespovratno pokvariti. Ako vam se čini da je skinuto dovoljno šuma, ublažite još bar za 5 ili 10 Regularization strength parametar i stisnite tek tada “Done”. Spasiti će te se barem malo od pretjerivanja.

(autor: Marko Rukavina)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s