Isticanje boje na fotografijama Mjeseca

STVARNA BOJA MJESECA

Iako na prvi pogled fotografija površine Mjeseca djeluje crno bijela, ona to zapravo nije. Na površini se mogu zamijetiti vrlo suptilne boje, koje pak se podizanjem saturacije kroz obradu u Photoshop-u, mogu značajno istaknuti. Boje su na Mjesecu različite zbog različitog udjela željeza i titana na površini. Zbog velike zastupljenosti željeznog oksida u područjima mora, ista su tamnija zbog slabe refleksivnosti. Mjesta sa većom koncentracijom titana još su tamnija. Titan, odnosno titan oksid stvara pomak boje iz crvene prema plavom. Nešto više o bojama Mjeseca možete pročitati na stranicama NASA-e.

Za početak potrebna nam je fotografija snimljena kolor kamerom ili DSLR-om. Fotografija koja će poslužiti kao primjer, snimljena je fotoaparatom Canon EOS 50D, a korišten je teleskop Tasco T20. Prije obrade u Photoshop-u, izvršena je standardna obrada u programu Registax 6.

Datoteku dobivenu iz Registax-a, otvaramo u PS-u.

1.jpg

Prvi korak je podešavanje balansa bijele boje. U 99% slučajeva možemo primijeniti Auto Color opciju (Image / Auto Color).

2.jpg

Nakon podešavanja balansa bijele boje, možemo početi sa podizanjem saturacije. Podizanje saturacije uvijek se kvalitetnije izvodi ako se primjeni više iteracija s manjim vrijednostima. Važno je odmah na početku napomenuti da je za najbolji rezultat potrebno malo eksperimentirati s postavkama. Za prvi set podizanja saturacije mogu se koristiti malo “agresivnije” postavke. U ovom slučaju primijenjene su 3 iteracije s postavkom od 60.
Image / Adjustments / Hue/Saturation. U prozoru koji se otvori boju ostavljamo na Master, a saturaciju dižemo na 60. Postupak primijenimo 3 puta.

3.jpg

Ovisno o teleskopu kroz koji se snima, kod podizanja saturacije vjerojatno je da će iskočiti magenta ili cijan, pa u ovom koraku odmah možemo smanjiti te nepoželjne boje.

4

Nastavljamo sa podizanjem saturacije. 3 iteracije, vrijednost 10.
Nakon ovog podizanja saturacije, potrebno je malo normalizirati boju. Odaberemo Image / Adjustments / Levels. U prozoru koji se otvori odaberemo srednju kapaljku (grey point). Na površini Mjeseca odaberemo što je moguće neutralniju pozadinu, te na nju kliknemo kapaljkom. I ovdje je potrebno malo eksperimentirati dok se ne dobije željeni rezultat.

5

Po potrebi smanjimo magentu i cijan, te odaberemo Filter / Blur / Gaussian Blur. Vrijednost za radijus stavljamo na 5 pixela (ovisno o rezoluciji senzora kojim se snima, ta vrijednost može varirati).
Dobiveni rezultat pohranimo ali ne zatvaramo datoteku.

6.jpg

Otvorimo originalnu datoteku Mjeseca i sad na radnoj površini imamo dvije datoteke. Original i boju.

Sada je original potrebno prebaciti iznad boje, tako da dobijemo 2 sloja (layers). To se izvodi na slijedeći način. Pritiskom na slovo V, na tastaturi odaberemo alat Move. Za prikaz odaberemo originalnu datoteku. Na tastaturi stisnemo i držimo tipku Shift. Kliknemo mišem na originalnu datoteku, odvučemo je na datoteku s bojom i otpustimo tipku miša i tek nakon toga otpustimo tiku Shift. Na taj smo način osigurali da su datoteke točno preklopljene jedna iznad druge.

7.jpg

Na originalnoj datoteci maknemo boju. Image / Adjustments / Desaturate, te za opciju blending mode odaberemo Luminosity.

8.jpg

Dobiveni rezultat malo zamutimo pomoću Gaussian Blur-a, ali s radijusom od 3 piksela.

9.jpg

Opet malo podižemo saturaciju. 5 iteracija, vrijednost 5.

10.jpg

Pohranimo dobiveni rezultat i opet otvaramo originalnu datoteku. Ponovimo postupak prebacivanja originale datoteke na datoteku s bojom i blending mode stavljamo na Luminosity.
Po potrebi možemo podesiti svjetlinu i kontrast, te balans boje.
Odaberemo Layer / Flatten Image i spremimo dobiveni rezultat.

11.jpg

Originalna datoteka, obrađena u Registax-u.

12.jpg

(autor: Zoran Novak)

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s