Napravite sebi teleskop

In Memoriam, Berislav Bracun (1971-2013)

Šta je ustvari Copyscope?

Ukratko, najjeftiniji teleskop koji se može napraviti. Sastoji se od sočiva iz stare fotokopirne mašine, nekoliko komada plastičnih odvodnih cijevi i okulara.

Prošetajte do najbližeg servisa fotokopirnih mašina (ili vidite na pik.ba) i tražite sočivo. U servisu njima sočiva u principu ne trebaju, stare rashodovane kopirke se čuvaju najviše zbog elektronike i motora, a sočiva uvijek ostaju neupotrebljena.

Obično su promjera 60 do 70 mm. Treba vam još komad PVC cijevi promjera 75 mm, dužine ovisne o zarišnoj dužini sočiva, redukcija cijevi sa 75 na 32 mm, te komad cijevi od 32 mm kojiće služiti kao klizni fokuser. Cijevi sve skupa koštaju do 20KM. Probajte ih naći u Penny plus.

Ako nisu izvađena, uzmite i “front surface” ogledalo iz kopirke… od njega se može napraviti dobro dijagonalno ogledalo za ovaj copyscope, ili ako se izbrusi u elipsu, sekundarno ogledalo za reflektorski teleskop.

Najskuplji komad je okular, fokusa od 26 do 15 mm. Jednostavni okulari tipa Huygens ili Ramdsen nisu dobri, zbog vrlo malog f broja. Možda se prošvercate s Kellnerom ili Erfle-om, ali preporučuje se okular tipa Plossl. Okular možete kupiti na ebay za relativno male pare.

Ovisno o sočivu i okularu, dobije se teleskop povećanja 20-40x,širokog vidnog polja. Pravi mali “rich field” refraktor.

Za montažu se moze upotrijebiti stativ za fotoaparat/video kameru jer je copyscope vrlo lagan. Takođe se može napraviti i drveni tronožac.

Ako se odabere okular veceg fokusa – tako da daje povećanje od 10-15x ovo je odlična i vrlo jeftina alternativa inače vrlo skupom 11×70 finderscope-u za veće deep-sky teleskope.

A ako slucajno naiđete na 2 jednake kopirke/sočiva možete napraviti i 15×70 dvogled za vrlo malo novca…

11209702_10206575266279681_6161417303910530830_n

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s