Astroskalamerija

11129550_10206367968737372_8815042006173277560_n
U sptembru 2014. godine, na osnovu raspoloživih komponenti, napravili smo custom made star tracker (astrograf), nazvan ASTROSKALAMERIJA. On služi prvenstveno za širokugaonu astrofotografiju budući da je precizno usjeveravanje otežano.

Za one koji nisu upoznati, ovakav uređaj služi za astrofotografiju, a njime se, jednostavno rečeno, poništava rotacija Zemlje (koja iznosi oko 0,25 stepeni/min), kako bi se mogle slikati galaksije, magline, zvjezdani skupovi i drugi DSO (deep sky objects) sa što većom ekspozicijom, bez zvjezdanih tragova na fotografiji.

Inače, ovakvi uređaji su komercijalno dosta skupi (min 1000KM sa isporukom i carinom), ne podnose veće težine i vlagu, a njihovo „upucavanje“ prema sjevernom nebeskom polu zahtjeva precizne finder-e. (http://www.vixenoptics.com/Vixen-Polarie-Star-Tracker-Mount-with-Tripod-p/35517.htm).

Mi smo za otprilike 130 KM uspjeli napraviti sličan mehanički uređaj, i dosta mehanički otporniji od većine komercijalnih. Ukoliko imate bateriju (napona 6ili 12V i npr. 9Ah kapaciteta) i punjač za nju onda se troškovi smanjuju za pola tog iznosa. Takođe, možete koristiti i jeftinije varijante zupčanika, ali mi smo se odlučili za nešto kvalitetnije, od čelika. Nismo upotrebljavali puno elektronike radi vlage koja se javlja pri astro posmatranjima.

Cilj nam je bio što jednostavniji i jeftiniji, a rekativno funkcionalan dizajn. Zato smo izabrali kvalitetan čelični lim umjesto npr. daske ili plastike. Lim je dovoljno krut za upotrebu, a otporan je na habanje, vlagu i elementi se mogu bolje pričvrstiti na njega. Jedina mana mu je što ga je teže bušiti. Pored lima treba staviti i neku tanju šperu ili laminat kako bi krutost bila odgovarajuća, budući da konzolna ukliještenja proizvode momente koji proizvode oscilacije. Motor mora biti čvrsto stegnut sa 3 zavrtnja.

Ako je postolje (stativ) aluminijumsko i laganije izvedbe, možete ga učvrsiti spajanjem nekog tega za njegov centralni dio i oslanjanjem o tlo pri tome. Mi smo nabavili stabilno EQ postolje, koje se može koristiti naravno i za teleskope.

Komponente koje su korištene za uređaj su: elektro-motor (oko 14 rpm), kvalitetan čelični lim (sa zidarske mistrije) x 2, 2 x laminatska ploča, zupčanik mali (H4 Model:1 Teeth:15 Pitch:3.14MM Bore:5MM/6MM), zupčanik veliki (H10 Model:1 Teeth:50 P:3.14MM Bore:8MM), potenciometar (25W 1Kohm, Reostat velike snage, varijabilni otpornik), baterija (Olovna kiselina) 6V i 9AH, punjač baterije (Ansmann), osigurač (0,5 A), Fuse socket sa izlazima, zavrtnji, navrtke, podloške i boja (zlatna).

Naš elektro-motor napravi jedan obrtaj za 12s. Za navojno vreteno koje koristimo elektro-motor treba da ima brzinu 0.8 obr/min da bi brzina okretanja astrografa oko njegove ose rotacije (tamo gdje su baglame) bila približno 0,25 stepeni/min – koliko iznosi brzina rotacije zemlje.

Koristili smo robusni potenciometar (25W, 1kOhm) koji služi za smanjivanje napona na elektromotoru kako bi se dobila brzina okretanja osovine elektro-motora kojom se obezbjeđuje traženo poništavanje rotacije Zemlje.

Postupak rada sa astrografom je slijedeći:
1. Postaviti i nivelirati postolje (stativ)
2. Zakačiti donju ploču astrografa za postolje
3. Navrnuti navojno vreteno sa većim zupčanikom
4. Postaviti sistem u donji položaj (takav da se gornja ploča podiže prema gore)
5. Staviti laser u njegov držač da se izvrši grubo usjeveravanje prema Polarisu
6. Spojiti potenciometar sa motorom, pri čemu sa jedne grane ide osigurač 0,5A.
7. Postaviti kameru s objektivom i uperiti prema nebu (podesiti sve parametre kamere, spojiti na tablet, ekspozicija, RAW mode, fokus, itd)
8. Spojiti žice na akumulatoru pri čemu treba paziti na smjer okretanja osovine motora da se ne bi gornja ploča kretala prema dole i time došlo do oštećenja zupčanikua u elektro-motoru.
9. Podesiti potenciometar tako da napon koji stiže do motora iznosi 3.7V.
10. Na taj način će se gornja ploča okretati ugaonom brzinom od oko 0,25/min, što odgovara ugaonoj brzini Zemlje i na taj način poništiti rotaciju.
11. Započeti snimanje (ekspozicija zavisi od tačnosti usjeveravanja). Za početak npr. za objektiv 20mm uzeti ekspoziciju od 30 sekundi i vidjeti da li se pojavljuju tragovi. Smanjivati ili povećavati ekspoziciju zavisno od pojave tragova zvijezda. Što je manja fokusna dužina objektiva to je moguće duže vrijeme ekspozicije, čak i sa manjom tačnosti usjeveravanja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s