Solargrafija

Snimanje Sunca je zanimljivo, ali vremenski zahtjevno.

Solargrafske snimke Sunca (snimke putanje Sunca na istoj ekspoziciji tokom dužeg vremenskog perioda) moguće je uraditi sa tzv. pinhole kamerom.

Ovakvi snimci imaju dosta ograničenja, ali efekat može biti zanimljiv.

Potrebno je staviti komad fotografskog filma za snimanje (u mraku da ne bi eksponirali film) u malu plastičnu kutiju i probušiti iglom na jednom mjestu kutiju u kojoj se smjesti fotografski film.

Plastičnu kutiju fiksirajte negdje (balkon, prozor) odakle se vidi putanja Sunca i pustite da Sunce pravi ekspozicije što duže (i do 6 mjeseci). Kada završite snimanje, uveče skinete kameru, zatvorite otvor kamere i negdje razvijete film.

12027768_10207681420612848_3834138968016281284_n.jpg

Ja sam snimao putanju Sunca u periodu od 2 septembra 2015. godine do 11 januara 2016. godine. Slika koja je nastala je prikazana dole. Tamne konture na centru slike predstavljaju južnu stranu Sarajeva, planinu Igman iznad koje se kreće Sunce.

Film je razvila prijateljica iz Finske Tarja Trygg (Aalto University, School of Arts, Design and Architecture, Helsinki).

Solargraf Sarajevo

Budući da je ovo prvi ovakav snimak u našoj zemlji, i s obzirom na optička ograničenja pinhole kamere i moje nepoznavanje preciznog ugla snimanja, relativno sam zadovoljan snimkom.

Takođe, zanimljiv (i optički ljepši) načina snimanja Sunca je i snimanje sunčeve Analeme (snimak koji pokazuje devijaciju sunčevog kretanja, viđenu sa Zemlje). Za to je potrebna digitalna kamera (bilo koja) sa mogućnošću čestog napajanja, koja svakih npr. 7 dana snima položaj Sunca (standardni snimak Sunca sa kratkom ekspozicijom). Kamera treba biti fiksirana i snimanje traje godinu dana, kako bi se dobila poznata sunčeva “osmica”.

Evo jedan snimak Analeme iz SAD (1998–1999, Jack Fishburn,Murray Hill, New Jersey, USA).

Analemma_fishburn.tif

Dole je dat prikaz položaja Sunca za karakteristične vremenske periode (svaki snimak se snima sedmično) i za određenu geografsku širinu.

Analemma_pattern_in_the_sky

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s