Osnovna obrada

Kod obrade fotografija dosta su mi pomogli i bili vrlo ljubazni Zoran Novak (AD Vega) i Ivan Jevremović (AD Aristarh).

Moj najčešći način obrade astro snimaka (a kojeg koristi dosta amatera astrofotografa) je sljedeći:

1) Preprocesiranje u programu Nebulosity

17241214438_1632fd1eef

U ovom programu obično vrši se stakiranje i bazna obradu slika. Dakle, oduzimanje dark frejmova od light frejmova kako bi se smanjio šum na slikama. Poželjno je uraditi i flat i bias frejmove. Dalje se radi normalizacija intenziteta slike (ako su različite ISO postavke) i demozaik (vraćanje boje slici), a potom i stakiranje (sabiranje fotona). Na kraju se uradi prilagođavanje pozadine i DDP metoda razvlačenja histograma. Po potrebi se može uraditi bining (proces koji omogućava da naboj sa susjednih piksela bude kombiniran što dovodi do boljeg odnosa signal/šum, ali na uštrb rezolucije slike), uklanjanje šuma, izoštravanje slike i sl.

Tutorijali su na ovom linku.

2) Intermedijarna obrada u programu Pixinsight LE

pic_loaded.jpg

U Pixinsightu se može svašta raditi, ali pošto nemam originalnu verziju (samo LE verziju), onda radim dinamičku ekstrakciju pozadine slike i uklanjanje zelene boje u pozadini. Ovdje se može raditi i razvlačenje histograma i mjenjanje krivih, ali to ostavljam za Photoshop. Postoji mogućnost da se sačuva metod obrade u ovom programu kao poseban dokument.

Tutorijali na ovom linku i ovom linku.

3) Postprocesiranje u programu Photoshop

Screenshot-6-e1400536013514.png

Većinu postprocesiranja astrofotografi rade u Photoshopu, u kojem ima i dosta plugina, filtera i akcija namjenjenih za astrofotografiju. Kreće se sa neutralizacijom pozadine u „levelsima“, a zatim tzv. Non-Linear Stretch u alatu „Curves“ kako bi se istakli detalji. Dalje se rade neke kozmetičke korekcije uslijed prašine na senzoru, a potom na „Shadows and highlights“ pojača kontrast i eventualno svjetlina. Zatim se pojača boja tamo gdje ima potrebe i uradi uklanjanje pozdinskog šuma filterom „Noise ninja“ ili nativnim filterom u Photoshopu. Na kraju po potrebim koristi se „Unsharp mask filter“ i sačuva sliku sa ubačenim profilom monitora (da bi slika izgledala isto na bilo kojem monitoru).

Dobar tutorijal o primjeni Photoshopa u astrografiji možete naći na ovom linku.

Takođe ima dosta video tutorijala na ovom youtube linku.

Naravno, svaka slika ima svoje specifičnosti i potrebno je dodatno raditi na svakoj kako bi se istakli određeni detalji. Najteže je upravo raditi objekte gdje ima u isto vrijeme dosta svjetla, a i tamnih detalja (Andromeda M31, Orion maglina M42, Plejade M45 i sl).

Nedavno sam probao i drugu metodu koja daje bolje rezultate od prethodno spomenute za izrazito svjetle objekte.

Taj novi postupak obrade sastoji se, ukratko, iz sljedeće procedure:

  1. Obrada sirovih RAW snimaka u Adobe Camera Raw (pri čemu treba smanjiti hromatsku aberaciju, smanjiti vinjetiranje, uraditi sharpening, noise reduction, curves, contrast, vibrance), sinhronizacija istih i eksportovanje u .tiff format.
  2. Stakiranje i kalibracija u softveru Registar (odlično optimizovan softver za ovaj zadatak, vrlo brz, ali i poskup).
  3. Završna obrada u Photoshopu (White Balance, Non-Linear Stretch, Neutralize Sky Background, Flatten the Field (gradient Xterminator), Set the Black Point, Fix Cosmetic Imperfections, Enhance Mask Highlights, Enhance Shadows, Enhance the Color, Reduce Noise, Sharpen, Screen Mask Invert, High-Pass Filtering, Save for web (sa već definisanim ICC profilom).

Na ovaj način mogu se iskoristiti svi astro snimci, bez obzira na dužinu ekspozicije, pri čemu se dobija više detalja na konačnoj fotografiji. Postupak obrade traje čak i kraće nego tradicionalnom metodom.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s